60 LET VINSKE KLETI GORIŠKA BRDA

NatisniE-pošta

47 23Vinska klet Goriška Brda je vse od ustanovitve leta 1957 dalje nosilka vinogradništva in vinarstva v Brdih. Njene korenine segajo vse do rimskih časov. Do konca druge svetovne vojne, ko je med briške griče zarezala meja in deželo razdelila med tedanjo Jugoslavijo in Italijo, se je tu ohranil svojevrsten fevdalni sistem, imenovan kolonat. Kmetje so obdelovali majhne površine, vino so pridelovali v kleteh 17 gradov, ki so bili v lasti tujega plemstva. Danes zadruga združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že 60 let soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva. Poslanstvo Kleti Brda je, da v vinu izrazi edinstvenost teritorija Goriških Brd ter z uspešnim trženjem prispeva k razvoju območja, dobrobiti ljudi in ohranjanju kulturne krajine. Glavno vodilo pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave in njenih ciklov, saj se kakovost rodi v vinogradu.

Marjan Lesica, predsednik Vinske kleti Goriška Brda: »Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, ki s prepoznavnim 47 24slogom osvaja ljubitelje vina doma in v 26 državah sveta. Svoja vina predstavljamo s sloganom Pridelali junaki vinogradov. Zadruga je namreč članica mednarodnega gibanja Herojsko vinogradništvo – Viticultura eroica, v katerega smo združeni tisti evropski vinogradniki, ki svoje vinograde obdelujemo na strmih legah na tradicionalen in naravi prijazen način s spoštovanjem stoletnih tradicij.«
Herojsko vinogradništvo predstavlja le 5 odstotkov evropske pridelave. Lege so zahtevne, strma pobočja, terasasti vinogradi, kjer je mogoča skoraj izključno ročna obdelava. A prav zato takšna območja dajejo vina posebne kakovosti, ki jasno 47 25pripovedujejo zgodbo o svojem izvoru. Vsaka družina v Brdih v povprečju obdeluje od dva do tri hektarje površin, s posebno pozornostjo do naravnih ciklov in natančnim spremljanjem kakovosti. Skrivnost, kako skrbeti za vinograd, se prenaša iz roda v rod – neprisiljeno, naravno, s potrpežljivostjo in ljubeznijo.

Vinska klet Goriška Brda letno ustvari 14 milijonov evrov prometa in zaposluje sto sodelavcev. Glavni dejavnosti sta odkup grozdja in pridelava vina. V okviru svojih dejavnosti ima osem prodajaln, od tega dve z repromaterialom, ostale pa z živili. Klet je po osamosvojitvi pomembno spremenila slog pridelave vina in se usmerila v izvoz. Na številnih mednarodnih ocenjevanjih njihova vina dosegajo vrhunske rezultate.

47 27Silvan Peršolja, direktor Vinske kleti Goriška Brda: »Vse od svojih začetkov je Klet Brda sooblikovala razvoj gospodarstva in kakovost življenja v Brdih. Vinska klet Goriška Brda je bila ustanovljena leta 1957 kot zadruga in je še danes v 100-odstotni lasti briških vinogradnikov. Za tukajšnje družine donegujemo vino, ga tržimo v Sloveniji in tujini ter svetujemo pri delu v vinogradu. Smo odgovorni do narave, teritorija, vina in ljudi. V naših vinogradih gnezdijo ptice, vinograde obdelujemo po načelih integrirane pridelave. Z briškimi vinogradniki skrbno spremljamo naravne cikle, da bi se njihov utrip kar najbolje odrazil v naših vinih.«
Klet Brda je razvila vrhunsko znanje, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj, tradicije in iskanja novih rešitev. Prizadevajo si razumeti posebnosti vsake lege in za vsako sorto poiskati rastišče, ki ji bo dalo največ. Strokovno in z vinarsko strastjo sledijo nalogam, ki jim jih zapoveduje narava – 47 26od sajenja trte, vseh del v vinogradu in trgatve do donegovanja vina in trženja. Generacije si v vinogradu predajajo znanje iz roda v rod. S tem ohranjajo delovna mesta na podeželju in podpirajo medgeneracijsko sodelovanje. »Ohranjanje čistega in zdravega okolja je za nas, ki živimo in delamo z naravo, ključnega pomena,« je zaključil Peršolja. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij