BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

NatisniE-pošta

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO ČREŠNAR48 v12


Karolina Dragica Črešnar je preprosta, skromna, vesela, delovna in družabna oseba, ki rada poleg garanja sedi v dobri družbi, ob trenutkih, ko je to mogoče, pobegne od ponorelega sveta skupaj z možem na kakšen krajši oddih, ob ponedeljkih zvečer igra košarko s prijateljicami, skuha kosilo za svoje otroke in njihove drage ter neizmerno uživa v trenutkih, ko lahko pestuje vnukinjo Tinkaro. Živi po pravilu: »Ni pomembno, v kakšni hiši živim, ampak, koliko ljudi sem v to hišo sprejela in ali so iz nje odhajali vsaj malo bogatejši, kot so vstopili vanjo. Narediti dom v današnjem svetu je umetnost, ki se je še vedno učim, lahko pa rečem, da nama z možem uspeva, za kar sva neizmerno hvaležna. Za naju je vsak dan dar, ki ga želiva izkoristiti.«


Kaj vam pomeni priznanje kmetica leta 2017?
Ta naziv mi pomeni zelo veliko, čeprav menim, da je bilo tako med kandidatkami kot tudi v dvorani veliko takšnih, ki si to priznanje zaslužijo bolj kot jaz. Res pa je, da smo se vse tiste, ki se pojavimo na odru, pač pripravljene izpostaviti, in če se trudiš, da malo odstopaš od ostalih, se ti lahko zgodi, kakor se je meni. Seveda pa je s priznanjem potem pogojeno tudi, da ta naslov vredno nosiš.

48 16Ste se že od mladega vedeli, da boste delali na kmetiji?
Nikakor. Sem mestno dete, živela sem v Velenju, v bloku, končala srednjo ekonomsko šolo, se zaposlila v Gorenju. Vendar pa moje korenine segajo na Pohorje, kjer sem se tudi seznanila s kmečkim življenjem in delom, tako s ponosom povem, da znam opravljati skoraj vsa kmečka dela, tako žeti s srpom, mlatiti, molsti in še bi lahko naštevala. Da pa ne bo pomote, moža sem res spoznala na Pohorju, a ne pri delu, ampak pri najini veliki skupni ljubezni – športu, kateremu sva še vedno zelo naklonjena.
Katere dejavnosti prinašajo prihodek vaši kmetiji? Kaj vas pri delu na kmetiji najbolj veseli?
Smo povprečna slovenska hribovska kmetija, kjer je vsakega po malo. Ker imamo zelo strmo pobočje, sva pred skoraj dvajsetimi leti z možem iz hleva dala krave in v hlev nastanila ovce, preprosto zato, da imamo vsaj nekaj samohodnih kosilnic. Imamo tudi nekaj gozda, tako da tudi tukaj dobiva kakšen evro. Rada poudarim, da Bog za vsakega poskrbi, tako imamo tudi kamnolom, kjer so najprej moževi starši, potem pa še midva skoraj pol stoletja našli vir zaslužka. Žal se je s krizo to spremenilo, pa tudi moda se z leti spreminja. Imamo namreč pohorski škrilj, ki ga uporabljamo za oblaganje cokla pri hiši, polaganje po tleh, škarpe. Mož ima tako iz tega dopolnilno dejavnost. Sama pa sem res že od malega rada pekla in tako sem se našla v peki kruha, kjer zares zelo uživam. Je pa res, da sva skromna in tako zadovoljna s tem, kar imava.

Kako ocenjujete položaj kmetic v Sloveniji danes?
Lahko bi tarnala in vpila na ves glas, da je država do kmetic, poudarjam, kmetic, ne kmetij, zelo mačehovska. Ob zadnjem vprašanju na to temo v državnem zboru je bilo pojasnjeno, da smo obravnavane kot vse ostale državljanke. No ja, že res, da imamo možnost, da si plačujemo pokojninsko in invalidsko zavarovanje in tako poskrbimo za jesen svojega življenja, vprašanje je le, če si to lahko privoščimo. Menim, da je zelo veliko žensk preprosto zavarovanih po možeh, pa velikokrat ne na lastno željo, ampak ker drugače preprosto ne gre, da ne govorim o družinah, kjer prihaja do nesoglasij in ženske ne morejo začeti na svojem, ker tega svojega ob vsakodnevnem garanju sploh nimajo. Niti izraziti se ne morem, da sem kmetica, v opisu služb nas preprosto ni, pa to pravzaprav nič ne stane.48 17


Ste članica Karitas, dejavni ste v domači župniji, osem let ste bili predsednica DK Zarja, dva mandata ste bili članica častnega razsodišča Zveze kmetic Slovenije. Tri leta smo vas gledali kot strogo gospodarico v resničnostnem šovu in še bi poleg vseh opravil na domači kmetiji lahko naštevali. Kako vse zmorete?
Naj še enkrat več poudarim, da to zmorem zaradi dveh: enega tam zgoraj, ki mi daje vero in upanje, da se vse to izplača, in zaradi svojega moža in najine družine, ki me v vseh mogočih stvareh podpira. Za mano stoji zelo pomemben člen naše družinske verige in zato pišem neko svojo zgodbo.


Ste nosilka dopolnilne dejavnosti peka kruha v krušni peči in izobraževanje na kmetiji. Za kruh ste prejeli več priznanj. Nam lahko zaupate skrivnost peke dobrega kruha?
Preprosto sem rada med ljudmi, poseben izziv so mi naša mladež in drugačni ljudje, zato jih z velikim veseljem in vso skrbnostjo, ki jo premore preprosta žena, sprejmem v svoj dom. Če jih še kaj naučim ali preprosto naredim dan malo lepši od ostalih dni, sem neizmerno, kljub vsej svoji izčrpanosti, srečna in ponosna, da lahko svoje znanje delim. Priznanja pač pridejo, odpro neka vrata, da lažje pridem do ljudi, in to je to. Neizmerno sem hvaležna, da so ta moj trud spoznali tudi v naših termah Zreče in Rogla in tako vsak vikend lahko gostje pokušajo moj kruh. Recept pa je čisto preprost: če vsem sestavinam, ki jih za kruh potrebujemo, dodaš obilo ljubezni in tiste sreče, ki jo nosiš v sebi, nastane čudovit izdelek, na katerega si ponosen. Sama sem še posebej ponosna na svoj sadni kruh, ki ga delam z obilo sadja in ljubezni.

Kakšne so vaše želje v prihodnjem letu?
Vsem ljudem želim predvsem notranji mir. Bodimo pošteni vsaj do sebe in poglejmo v svoje srce. Kaj kmalu ugotovimo, da nas je tok potrošništva še kako povlekel vase. Ustavimo se vsaj za trenutek, nikoli ne vemo, morda je ravno ta trenutek tudi zadnji tukaj na tem planetu. Zase pa si želim le blagoslov od zgoraj, da bi uresničila vsaj nekaj tistih skritih želja kmetic, ki so me izbrale za kmetico leta, da jim vsaj malo izboljšam položaj, za kar pa bom potrebovala veliko zdravja in vere, da delam prav. Torej: če imaš zdravje, je to morda nič, a če zdravje izgubiš, postane vse drugo nič.
mag. Anita Jakuš


Fotografije osebni arhiv Karoline Dragice Črešnar

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij