70 LET ZADRUŽNIŠTVA NA KOROŠKEM IN 16 LET ZDRUŽENE KOROŠKE KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE SLOVENJ GRADEC

NatisniE-pošta

Zadružništvo 50 16na Koroškem ima, tako kot drugod na Slovenskem, dolgo in bogato zgodovino in tradicijo. Skozi desetletja razvoja se je prilagajalo družbenim in ekonomskim razmeram ter dosegalo svoje vrhunce in padce. Čeprav štejemo leto 1948 kot leto začetka organiziranega kmetijskega zadružništva na Koroškem, segajo korenine povezovanja kmetov v organizirane oblike medsebojne pomoči kmetov daleč nazaj v 19. stoletje. Ohranjeni so dokumenti, ki dokazujejo, da je bila v Dravogradu ustanovljena prva hranilnica in posojilnica že leta 1888, v Šentilju pri Mislinji leta 1900, dve leti pozneje pa v Slovenj Gradcu. Kot odgovor naprednih kmetov na splošno gospodarsko krizo v obdobju pred drugo svetovno vojno, ki se je še posebej odražala v slabem ekonomskem položaju kmetov, so se kmetje začeli interesno povezovati v različne oblike zadrug. Tako je na območju Mežiške doline že pred drugo svetovno vojno nastala lesno-prodajna zadruga s sedežem v Prevaljah. V Mislinjski dolini je med obema svetovnima vojnama delovala živinorejska zadruga s sedežem v Slovenj Gradcu. Tudi v Dravogradu je delovalo več specializiranih zadrug: živinorejska, pašniška, bikorejska in lesna. Pozneje, ko je prišlo do organiziranja splošnih zadrug, so kmetje te sprejeli za svoje in so povezali male, razdrobljene zadruge, ki so bile ustanovljene domala v sleherni vasi. V tem obdobju so bili zgrajeni številni zadružni domovi, ki niso služili samo za potrebe zadružnikov, pač pa so se v njih odvijale tudi številne družabne in kulturne prireditve. Zadruge so bile takrat organizirane po načelih zadružništva, torej medsebojne pomoči združenih kmetov. Zadrugam je bilo zaupano celotno poslovanje z zasebnimi kmeti in so se tako ukvarjale z odkupom kmetijskih pridelkov, lesa, s prodajo reprodukcijskega materiala v kmetijstvu in sklepanjem pogodb o proizvodnem sodelovanju.

V letu50 17 2001 se je pet koroških zadrug: Ledina Slovenj Gradec, KGZ Dravograd, Prevalje, Vuzenica in GZ Ožbalt odločilo za skupno razvojno pot. Na podlagi programa razvoja zadružništva na Koroškem so uspešno sanirali Koroško hranilno kreditno službo in z enotno, kapitalsko povezano zadrugo odgovorili na nove izzive globalnega in tržnega gospodarstva, ki jim male, razdrobljene zadruge niso mogle več slediti. Z veliko odgovornostjo do svojih predhodnikov in naslednikov ter z veliko odgovornostjo do zadružnega premoženja in zaposlenih so vložili velike napore pri postavljanju temeljev nove zadruge.

50 18»Danes z gotovostjo trdimo, da napori in delo niso bili zaman. Poslovni rezultati zadruge, naš razvoj, številne investicije in kapitalske naložbe pričajo, da zadrugo peljemo po pravi in varni poti v korist skoraj tisoč članov in 130 zaposlenih,« pove Danica Ramšak, direktorica zadruge, in nadaljuje: »Vsi, ki trenutno vodimo zadrugo, si želimo, da bi tudi v prihodnje znali čim bolje odgovoriti na najbolj pereča vprašanja današnjega in jutrišnjega dne. Upamo, da bo naše delo v korist in v ponos našim naslednikom. Vsem članom zadruge, organom upravljanja in delavcem se zahvaljujemo za skupne napore in se priporočamo tudi naprej.« A. G.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij