Status kmeta

NatisniE-pošta

Pod katerimi pogoji ima status kmeta oseba, ki ima v lasti kmetijska zemljišča, a jih zaradi starosti ne more več sam obdelovati?
 
Po določbi Zakona o kmetijskih zemljiščih je kmet fizična oseba, ki je lastnica, zakupnica oziroma drugačna uporabnica kmetijskega zemljišča, to zemljišče obdeluje sama ali s pomočjo drugih, je za to ustrezno usposobljena in iz kmetijske dejavnosti pridobiva pomemben del dohodka. Tak status ima po tem zakonu tudi fizična oseba, ki je iz kmetijske dejavnosti na kmetiji pridobivala pomemben del dohodka, a zaradi starosti ali delovne nezmožnosti ne opravlja kmetijske dejavnosti na kmetiji, če poskrbi za obdelavo kmetijskih zemljišč. Oseba, ki kmetijske dejavnosti zaradi starosti ali delovne nezmožnosti ne opravlja več, dohodka iz te dejavnosti ne more pridobivati sama. Da status kmeta še vedno lahko izkazuje, mora poskrbeti za obdelavo kmetijskih zemljišč. Priznanje statusa kmeta je opravičljivo zaradi ohranjanja zemljišč v proizvodni funkciji. Dohodkovno merilo se v tem primeru izkazuje z vrednostjo kmetijske proizvodnje na kmetiji najmanj v predpisani višini.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij