Odslej SKZ Ljutomer Križevci

NatisniE-pošta

Po številnih pogovorih in usklajevalnih sestankih so se kmetje, člani zadrug SKZ Kmetovalec Ljutomer in Klas Križevci, odločili, da se povežejo v skupno zadrugo Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci. Postopki registracije skupne zadruge še potekajo in so v sklepni fazi. Kmetje od združene zadruge pričakujejo večjo moč. 
 
Promet združene zadruge naj bi znašal 11 milijonov evrov. Združena zadruga naj bi letno odkupila 11 milijonov litrov mleka, 10.000 prašičev, 2.000 glav goveda, 5.000 ton pšenice in do 10.000 ton koruze. Skupna zadruga ima na voljo tri maloprodajne poslovalnice v Ključarovcih, Ljutomeru in Radoslavcih. Razpolagajo tudi z dvema sušilnicama, v katerih sušilne zmogljivosti znašajo do 13 tisoč ton koruze.
 
Franc Štuhec, predsednik združene zadruge SKZ Ljutomer Križevci: »Kmetje smo ugotovili, da je treba nekaj
storiti v smeri povezovanja, in junija 2011 sta občna zbora obeh zadrug sklenila, da se obe zadrugi pod enakopravnimi pogoji povežeta v skupno zadrugo s sedežem v Ljutomeru. Prepričan sem, da bo 230 kmetov članov združene zadruge zadovoljnih, saj imamo zelo smele načrte za prihodnje.«
 
Zadruga je začela z investicijo, vredno več kot milijon evrov, v novo oljarno v Ključarovcih, ki jo načrtuje že dalj časa, denar zanjo pa je ob odobrenih razvojnih sredstvih zagotovila predvsem iz lastnih virov. Oljarna, ki bo zgrajena do konca junija 2012, naj bi letno na začetku proizvedla do 100.000 litrov bučnega olja, načrtujejo tudi pridelavo solatnega olja in hladno stiskanega olja iz ekološko pridelanih buč. Predelovati želijo bučna semena za prehrano in oljne bučne pogače za krmo živine. Oljarno želijo povezati z etnološko turistično dejavnostjo in jo vključiti v turistično ponudbo bližnjih term. Dolgoletna pridelava buč v Pomurju naj bi v kolobarju nadomestila sladkorno peso. Načrtujejo, da bodo kmetje zasadili buče na vsaj 400 ha površin.
A. J.
Fotografija: lokacija nove oljarne v Ključarovcih, arhiv SKZ Ljutomer Križevci

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij