30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Aktualno

KAKO POVEČATI SAMOOSKRBO S PRAŠIČJIM MESOM

E-pošta Natisni

Samooskrba s prašičjim mesom je že nekaj let na zelo nizki ravni. Razloge gre iskati v nepovezanosti sektorja, razdrobljenosti predelovalnih obratov, sivem trgu in pomanjkljivi komunikaciji s potrošniki. Poraba mesa je v Sloveniji stabilna in se v zadnjih letih ni zmanjševala. Zato sektor potrebuje enotno strategijo razvoja in sodelovanje, da bo uspel potrošnike prepričati, da je lokalna hrana bolj kakovostna. Tako so se na povabilo Zadružne zveze Slovenije konec junija 2018 v Ljubljani sestali vsi najpomembnejši akterji na področju prašičereje, tako rejci prašičev, zadruge odkupovalke, klavnice, stroka in predstavniške organizacije. Udeleženci so se strinjali, da je treba sodelovanje urediti bolj usklajeno v smeri zmanjševanja sistemskih tveganj za rejce, določiti je treba smernice razvoja prašičereje, uskladiti pravila za genotip, uvesti masne bilance in strateško usmeriti tudi novo kmetijsko politiko. Z ustreznim in enotnim pristopom pri promociji in komunikaciji s potrošnikom pa je treba pritegniti trgovce, saj bo povpraševanje potrošnikov povečalo tudi njihovo zanimanje za slovensko prašičje meso. Udeleženci so se dogovorili, da aktivno pristopijo k reševanju problematike in oblikujejo delovni skupini, ki bosta obravnavali rejska vprašanja in tržno strategijo. M. P.

 

ZADRUGE NA SEJMU AGRA

E-pošta Natisni

Letošnji 56. Sejem AGRA, ki bo potekal med 25. in 30. avgustom 2018 v Gornji Radgoni, želi med drugim izpostaviti pomen mladih kmetov, podeželske mladine, nujnost generacijske pomladitve, poudarja prednosti hrane iz naše bližine, pomen digitalizacije, inovativnosti, znanja in povezovanja, trajnostnega kmetovanja in gospodarjenje z gozdovi. Zadružna zveza Slovenije in zadruge članice se na njem predstavljamo tudi letos. Na našem razstavnem prostoru v hali B bomo prikazali dejavnosti zadrug s sloganom »Zadruge soustvarjamo trajnostno družbo«. Zadruge članice Zadružne zveze Slovenije bodo na ogled in v pokušino ponudile mlečne in mesne izdelke, zelenjavo in sadje ter vino zadružnih vinskih kleti. V hali B bodo razstavljali tudi Deželna banka Slovenije, Časopisno-založniška družba Kmečki glas, Semenarna Ljubljana in drugi.
V sredo, 29. avgusta 2018, bo tradicionalni dan slovenskih zadružnikov s svečano podelitvijo priznanj zaslužnim zadružnikom in zadrugam, ki se bo začela ob 10 uri v dvorani 1. Podelitve se bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

Vabimo vas, da nas v času sejma obiščete na zadružnem razstavnem prostoru v hali B. A. J.

 

NAGRAJENCI ZADRUŽNE ZVEZE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Priznanje za trajni prispevek k razvoju slovenskega zadružništva prejmejo:
• MARJAN HERGAN, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije
• FRANC KURI, na predlog Kmetijske zadruge Lenart
• ANTON KUZMAN, na predlog Kmetijske zadruge Slovenske Konjice
• VIDA LAMOVEC, na predlog Kmetijske zadruge M Sora Žiri
• JANEZ PORENTA, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj

Letno priznanje za prispevek k razvoju zadružništva prejmejo:
• ZDRAVKO BAČOVNIK, na predlog Kmetijske zadruge Šaleška dolina
• STANISLAV BOKAL, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Litija
• JOŽICA BOLČIČ, na predlog Kmetijske zadruge Agraria Koper
• EDI BUKAVEC, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije
• MATEJ GANTAR, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Idrija
• MIRKO KAMBIČ, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
• VLADIMIR KEGELJ, na predlog Kmetijske zadruge Lenart
• FRANC KEŽMAN, na predlog Kmečke zadruge Brežice
• STANISLAV KOPRIVNIKAR, na predlog Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenj Gradec
• STANKO MEDVED, na predlog Mlekarske zadruge Ptuj
• ALBIN OVEN, na predlog Kmetijske zadruge Grosuplje
• SLAVICA PIŠEK, na predlog Kmetijske zadruge Ptuj
• FRANC STAJNKO, na predlog Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci
• IRENA ŠMAJC, na predlog Kmetijske zadruge Cerklje
• JANEZ ŠTANTE, na predlog Kmetijske zadruge Celje
• ALBIN VASLE, na predlog Hmezad Kmetijska zadruga Gotovlje
• PETER ZADEL, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije

Priznanje ob posebnih priložnostih prejmejo zadruge in podjetje
• KMEČKA ZADRUGA KRŠKO za 90 let delovanja
• ČASOPISNO-ZALOŽNIŠKA DRUŽBA KMEČKI GLAS za 75 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA CELJE za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA IDRIJA za 70 let delovanja
• KOROŠKA KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA SLOVENJ GRADEC za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA SAVA LESCE za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA LITIJA za 70 let delovanja
• KMETISKO-GOZDARSKA ZADRUGA M SORA ŽIRI za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA SLOVENSKE KONJICE za 70 let delovanja
• KMEČKA ZADRUGA BOHOR, KOPRIVNICA za 25 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA PIVKA za 25 let delovanja

Nagrajencem in nagrajenim zadrugam iskreno čestitamo!

 

SEJEM NOVE GENERACIJE

E-pošta Natisni

AGRA se kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrjuje tudi s svojo 56. ponovitvijo. Letos izpostavlja mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Vabili bodo hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo in pridelki, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi ter kmetijska tehnika za visoko učinkovito in naravi prijazno kmetovanje. Država partnerica je Makedonija s svojo poslovno, kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo vodilne svetovne blagovne znamke izdelkov predstavilo več kot 1840 razstavljavcev iz 34 držav. Med novostmi bodo poleg velike kmetijske in gozdarske mehanizacije izstopali pametni priključki in naprave za kmetijstvo, sadjarstvo, poljedelstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo, živinorejo, gozdarstvo, predelavo in pripravo hrane. Pestra bo ponudba za kmetijske gradnje s toplotno tehniko, kritinami, sončnimi elektrarnami, stavbnim pohištvom, urejanjem okolice, stroji, opremo in orodji. Predstavljeni bodo vrhunski pridelki, jedi in vina slovenske živilskopredelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Najboljše rejske prakse bodo predstavljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni rastlinski nasadi. Vabi tudi nov Medeni hram. Razlogi za preživetje prelepega sejemskega dne v Pomurju pa so tudi zanimiva strokovna, stanovska in družabna sejemska srečanja, pokušnje in zabavni dogodki. Sejem AGRA lahko obiščete tudi organizirano, po ugodnih paketnih cenah. Informacije in rezervacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 080 14 60. Več o doživetjih sejma AGRA na www.pomurski-sejem.si
M. M.

 

ZADRUGE USPEŠNE NA MEDNARODNEM OCENJEVANJU ŽIVIL IN PIJAČ AGRA

E-pošta Natisni

Na letošnjem strokovnem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni je Klet Goriška Brda osvojila dve veliki zlati medalji za vini Pikolit in Markiz, poleg tega je s svojimi vini osvojila še pet zlatih medalj in štiri srebrne. Med zlatimi medaljami najvišje uvrščeni Chardonnay Bagueri je osvojil tudi naziv prvaka Briške vinsko-turistične ceste v kategoriji posebnih priznanj. Kmečka zadruga Krško je veliko zlato medaljo prejela za svoje vino Modra frankinja suhi jagodni izbor in še dve zlati medalji za Beli pinot Premium in Cviček ptp ter dve srebrni medalji. Vinska klet Metlika je osvojila dve veliki zlati medalji za Rumeni muškat SIJ in Sauvignon SIJ. Prejela je še štiri zlate medalje in sedem srebrnih medalj. Klet Vinakras iz Sežane je prejela pet zlatih medalj za vina Teranton, Rdeči cuvee prestige, dva vzorca Izbranega Terana Elite in Vitovska prestige in sedem srebrnih medalj.

Med dobitniki nagrad v vseh kategorijah mednarodnega ocenjevanja živilskih izdelkov so bile tudi zadruge. V okviru 39. Mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 37 podjetij z 264 izdelki. Kmetijska zadruga Laško je osvojila zlato medaljo za Tlačenko, srebrno medaljo za Zavito hamburško slanino in bronasto medaljo za Laško hrenovko. Kmetijska zadruga Rače je osvojila tri srebrne medalje za tržno ponudbo za Pivsko klobaso s sirom, Zorjeni goveji rostbif in Suho zorjeni tomahawk ter še dve srebrni medalji. Kmečka zadruga Sevnica je osvojila pet srebrnih medalj, med katerimi sta najvišje število točk zbrali Sevniška salama - Krškopoljka in Sevniška salama z lešniki. Osvojila pa je tudi bronasto medaljo za Sevniško tradicionalno salamo. Kmetijska zadruga Krka Novo mesto je osvojila dve srebrni medalji za Belokranjsko klobaso in Tlačenko ter bronasto medaljo za klobaso s kajenskim poprom Marko skače. V okviru 32. Mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov so bile podeljene medalje vseh barv tudi zadružni Mlekarni Celeia. Osvojila je sedem velikih zlatih medalj, med nagrajenimi so bili najbolje ocenjeni Desert - jogurt z vanilijo, Trajno mleko 3,5 % in Trajno mleko 3,5 % brez laktoze. Med dobitnicami medalj je bila tudi Mlekarna Planika z zlatima medaljama za Mleko Planika 3,5 % in Oljčni namaz s sirom. Na 22. Mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pa si je med 26 podjetij s 86 izdelki Kmetijska zadruga Šaleška dolina prislužila veliko zlato medaljo za 100 % sok jabolko in aronija Slodar. Vsem nagrajenim iskreno čestitamo. K. B.

 

KAKO POVEČATI SAMOOSKRBO S PRAŠIČJIM MESOM

E-pošta Natisni

Samooskrba s prašičjim mesom je že nekaj let na zelo nizki ravni. Razloge gre iskati v nepovezanosti sektorja, razdrobljenosti predelovalnih obratov, sivem trgu in pomanjkljivi komunikaciji s potrošniki. Poraba mesa je v Sloveniji stabilna in se v zadnjih letih ni zmanjševala. Zato sektor potrebuje enotno strategijo razvoja in sodelovanje, da bo uspel potrošnike prepričati, da je lokalna hrana bolj kakovostna. Tako so se na povabilo Zadružne zveze Slovenije konec junija 2018 v Ljubljani sestali vsi najpomembnejši akterji na področju prašičereje, tako rejci prašičev, zadruge odkupovalke, klavnice, stroka in predstavniške organizacije. Udeleženci so se strinjali, da je treba sodelovanje urediti bolj usklajeno v smeri zmanjševanja sistemskih tveganj za rejce, določiti je treba smernice razvoja prašičereje, uskladiti pravila za genotip, uvesti masne bilance in strateško usmeriti tudi novo kmetijsko politiko. Z ustreznim in enotnim pristopom pri promociji in komunikaciji s potrošnikom pa je treba pritegniti trgovce, saj bo povpraševanje potrošnikov povečalo tudi njihovo zanimanje za slovensko prašičje meso. Udeleženci so se dogovorili, da aktivno pristopijo k reševanju problematike in oblikujejo delovni skupini, ki bosta obravnavali rejska vprašanja in tržno strategijo. M. P.

 

ZA VEČ SLOVENSKE ZELENJAVE

E-pošta Natisni

Pridelovalci zelenjave in zadruge si želijo, da bi bilo čim več slovenske zelenjave na trgovskih policah in v javnih zavodih vse leto in da bi zanjo iztržili primerno ceno, ki bi zagotavljala njihovo preživetje in razvoj ter spodbujala tudi druge k pridelavi zelenjave. Vstopiti želijo v shemo izbrana kakovost Slovenija ter okrepiti promocijo slovenske zelenjave, zato so že začeli z aktivnostmi, ker so prepričani, da je slovenska zelenjava zelo kakovostna, saj je v enem dnevu z njive dostopna potrošnikom, omejena pa je tudi uporaba fitofarmacevtskih sredstev pri pridelavi. Predlagajo uvedbo masnih bilanc za zelenjavo. O tem so govorili na okrogli mizi v Šentjerneju sredi julija 2018, ki so jo soorganizirali Kmetijska zadruga Krka Novo mesto in Zadružna zveza Slovenije ter člani strokovnega odbora za zelenjadarstvo in sadjarstvo na svoji junijski seji. A. J.

 

PREDSTAVITEV ZAKONODAJNIH PREDLOGOV SKP PO 2020

E-pošta Natisni

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z Evropsko komisijo konec junija 2018 predstavilo zakonodajne predloge nove skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020. Sedemletni proračun SKP bo predvidoma znašal 365 milijard evrov, kar je 5 odstotkov manj kot v sedanjem sedemletnem obdobju. Razloga za to sta dva: izstop Združenega kraljestva in nove prednostne naloge EU, kot sta reševanje izziva migracij in obramba. Za SKP je znižanje 5-odstotno, pri čemer se bo proračun za neposredna plačila znižal za 3,9 odstotka, do večjega, 15-odstotnega znižanja pa bo prišlo na področju razvoja podeželja. Svoje stališče do predloga SKP po letu 2020 je podal tudi Svet RS za kmetijstvo in podeželje na julijski seji, potekala pa so tudi prva usklajevanja stališč do predloga uredb v okviru širše delovne skupine. Zadružna zveza Slovenije se s predlogom Evropske komisije in z znižanjem sredstev za kmetijstvo ne strinja, zato si bo v pogajanjih z Evropsko komisijo prizadevala doseči popravek proračuna za Slovenijo. Če to ne bo uspelo na ravni EU, pričakujemo, da bomo v okviru nacionalnega proračuna zagotovili dodatna sredstva za kmetijstvo. Več o predlogih SKP po letu 2020 na http://www.mkgp.gov.si/. A. J.

 

MARKO ROZMAN, NOVI PREDSEDNIK UPRAVE DBS

E-pošta Natisni

Konec julija je vodenje Deželne banke Slovenije prevzel Marko Rozman, univ. dipl. ekonomist, ki se je banki pridružil že leta 2003, pred prevzemom vodenja banke pa je opravljal različne naloge, nazadnje je bil v banki direktor sektorja uravnavanja tveganj. Je človek, ki je svojo poklicno pot začel in zgradil v Deželni banki Slovenije. Banko zelo dobro pozna, tako njene prednosti, priložnosti in tudi tveganja, zato bo lahko s svojim znanjem in izkušnjami prispeval k uspešnemu razvoju banke v prihodnje. S. V.

 

ŽETEV PŠENICE 2018

E-pošta Natisni

Po prvih ocenah je letošnja letina pšenice zaradi vremenskih razmer na nekaterih območjih manjša tudi za več kot 30 odstotkov, slabša pa je tudi kakovost. Zaradi čezmerne vlage se je pojavila tudi okužba pšenice s plesnijo. Zato so vse kmetijske organizacije pozvale ministrstvo, da pomaga poljedelskim kmetijam, ki jih je prizadel velik izpad dohodka. Letos so pridelovalci in zadruge oblikovali nov predlog parametrov za oblikovanje modela odkupa pšenice, ki pa ni bil sprejemljiv za mlinskopredelovalno industrijo. Zato so za letošnji odkup veljali dosedanji parametri odkupa krušne pšenice z razredi A, B1, B2 in razred C za krmno pšenico. Pogoji odkupa so bili nespremenjeni, poleg beljakovin in hektolitrske teže sta bila kriterija za razvrščanje v kakovostne razrede še padno število in sedimentacija. Predlagana odkupna cena pšenice je bila za krmno pšenico razreda C od 135 evrov za tono, za krušno pšenico pa od 140 do 145 evrov za tono za razred B2 in 150 do 165 evrov za tono za razred B1. Za razred A je bila predlagana cena od 165 do 170 evrov za tono navzgor. Nekateri kupci so nagradili pšenico kakovostnega razreda A z večjim odstopanjem beljakovin (A+). Ko bo letina zaključena ter pšenica prevzeta in obračunana, bo znano, kako uspešna je bila letošnja letina. Oblikoval se je tudi sektorski odbor za žita v okviru Zakona o promociji, ki bo začel z aktivnostmi za vstop sektorja žit v shemo izbrana kakovost Slovenija in sprejel odločitev o vstopu v sektorsko promocijo po zakonu. M. A.

 

AKTUALNI JAVNI RAZPISI - September 2018

E-pošta Natisni

15 milijonov evrov za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo nov javni razpis za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov. Razpisana nepovratna sredstva so namenjena nadaljnjim naložbam v povečevanje konkurenčnosti živilskopredelovalne panoge in uspešnemu trženju kmetijskih proizvodov. Upravičenci lahko oddajo vloge med 4. junijem in 12. septembrom 2018.

Javni razpis za podukrep 8.4 – Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis za podukrep 8.4 – Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov. Višina razpisanih sredstev znaša do vključno 3 milijone evrov. Upravičenci lahko vloge vlagajo od 23. maja 2016 do zaprtja javnega razpisa, ki bo objavljen na spletnih straneh MKGP.

Več informacij za zgoraj navedena razpisa dobite na: https://www.program-podezelja.si/sl/javni-razpisi ali http://www.mkgp.gov.si/si/javne_objave/javni_razpisi/.

Objava javnega razpisa za problemska in obmejna območja
Slovenski regionalno razvojni sklad je v Uradnem listu RS, št. 29 z dne 26. aprila 2018, objavil javni razpis za ugodna razvojna posojila začetnim podjetniškim projektom na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in obmejnih problemskih območjih. Roka za oddajo prijav sta: 28. september 2018 in 31. oktober 2018.
Več informacij na: http://www.regionalnisklad.si/.

Javni razpis za predfinanciranje razvojnih projektov in projektov kmetijskih gospodarstev
Slovenski regionalno razvojni sklad je v petek, 27. julija 2018, v Uradnem listu RS objavil Javni razpis za predfinanciranje razvojnih projektov in projektov kmetijskih gospodarstev – PF1/PF2 2018, namenjen hitrejši in učinkovitejši izvedbi projektov, ki so bili uspešni na razpisih za evropska sredstva iz programskega obdobja 2014–2020. Za gospodarske družbe in zadruge je namenjenih 2.000.000 evrov sredstev, za neprofitne organizacije 3.000.000 evrov in za kmetijska gospodarstva 2.000.000 evrov. Posojila se dodeljujejo izven pravil državnih pomoči. Prvi razpisni rok je 3. september 2018. Več informacij na: http://www.regionalnisklad.si/.

Javni razpis za dodeljevanje posojil kmetijskim in gozdarskim projektom
Slovenski regionalno razvojni sklad je v petek, 27. julija 2018, v Uradnem listu RS objavil Javni razpis za dodeljevanje posojil kmetijskim in gozdarskim projektom – A 2018, ki je namenjen spodbujanju investicijskih projektov na področju primerne kmetijske pridelave, vključno z namakalnimi sistemi, ter spodbujanju projektov kmetijske predelave in trženja kmetijskih proizvodov ter projektov v gozdarstvu. Razpisanih je 6.000.000 evrov ugodnih posojil, do porabe sredstev. Roka za oddajo vlog sta: 15. oktober 2018 in 26. november 2018. Več informacij na: http://www.regionalnisklad.si/

 

DELEŽNIKI ŽITNE VERIGE ZAČELI POGOVORE O LETOŠNJI LETINI

E-pošta Natisni

V maju 2018 so se v Ljubljani sestali deležniki v pridelavi in predelavi žit. Govorili so o letošnjem posevku in pričakujejo, glede na dosedanje stanje posevkov, da bo letina pšenice povprečna, razen v nekaterih območjih, kjer je padala toča ali pa je bila moča. Po dosedanjih ocenah so kmetje začeli sejati več krmne pšenice. Seznanili so se s stanjem na trgu z žiti. Obravnavali so predlog parametrov odkupa pšenice, kjer pridelovalci in zadruge želijo, da se poenostavijo parametri odkupa, oblikujejo trije kakovostni razredi, in sicer za izboljševalko ter krušno in krmno pšenico, opravi poračun vlage, dogovorijo priznani stroški prevoza in odkupa pšenice ter prilagodi izračun lastne cene pridelave pšenice na 5,3 tone donosa na hektar. Dogovorili so se tudi o aktivnostih, ki bodo potekale do odkupa letošnje žetve. M. A.

 

POTRJENA SPECIFIKACIJA ZA SADJE IN VLOŽENA SPREMEMBA SPECIFIKACIJE ZA MESO

E-pošta Natisni

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v začetku marca 2018 potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo »izbrana kakovost, država pridelave in predelave Slovenija«. Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na sadju potrošnikom zagotavlja nadstandardno kakovost proizvodov in dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjuje, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Več o tem na: https://www.nasasuperhrana.si/
GIZ mesne industrije Slovenije in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije pa sta na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila skupno vlogo za spremembo specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost, država pridelave in predelave Slovenija«. V shemo se vključuje tudi sektor prašičjega mesa, zato se predlagane spremembe specifikacije nanašajo predvsem na ustrezno spremembo naslova specifikacije, dodano je novo poglavje »prašičje meso«, ostale spremembe pa so smiselno vezane na predlagano dopolnitev specifikacije. Predlog dopolnjene specifikacije je objavljen na spletnih straneh MKGP. A. J.

 

ODNOS SLOVENSKE POLITIKE DO DRŽAVNIH KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ

E-pošta Natisni

Območna enota KGZS Ptuj je v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije in Društvom podeželske mladine Spodnjega Podravja organizirala okroglo mizo z naslovom »Odnos slovenske politike do državnih kmetijskih zemljišč«, ki je bila v začetku aprila 2018 na Ptuju. Na njej je sodeloval tudi predsednik zveze, ki je poudaril pomen ohranjanja kmetijskih zemljišč za pridelavo hrane ter se zavzel za večje spodbujanje lokalne pridelave hrane in ustrezno ureditev kmetijske zemljiške politike, ki bo omogočala razvoj slovenskih kmetij. Na okrogli mizi so sprejeli številne predloge rešitev za prenovo kmetijske zemljiške politike. A .J.

 

OBČNI ZBOR ZADRUŽNE ZVEZE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

V Ljubljani je aprila 2018 potekal 46. Redni občni zbor Zadružne zveze Slovenije. Na njem so se zadruge članice seznanile z delom zveze v preteklem letu, sprejele letno poročilo zveze za leto 2017 in razpravljale o delu v prihodnje. Odločale so tudi o povezavi dveh regij, in sicer Koroške in Savinjsko-Šaleške regije, v skupno regijo. Ključne aktivnosti zveze so bile v letu 2017 usmerjene v krepitev poslovnega sodelovanja zadrug, oblikovanje zadružne blagovne znamke, vstopanje v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, sodelovanje s trgovskimi sistemi, problematiko naročanja slovenskih živil v javnih zavodih in sodelovanje pri oblikovanju skupne kmetijske politike po letu 2020. Zelo dejavno je bilo tudi delo strokovnih odborov in delovnih skupin, prav tako je Zadružna zveza Slovenije sodelovala pri številnih mednarodnih aktivnostih.
A. J.

 

MOŽNOSTI ZA OKREPITEV SLOVENSKEGA SEMENARSTVA

E-pošta Natisni

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je konec marca 2018 v Ljubljani potekal strokovni posvet o možnostih za okrepitev slovenskega semenarstva v poljedelstvu in vrtnarstvu. Na njem so predstavili stanje v slovenskem semenarstvu, zakonodajo in strategijo na področju semenarstva ter možnosti in pogoje za semenarstvo, prenos znanja in povezovanje. Zadružna zveza Slovenije je s prispevkom predsednika zveze o povezovanju semenarjev in uporabnikov semena v pravične verige predstavila pomen sodelovanja pridelovalcev hrane s pridelovalci semen lokalnih sort pri zagotavljanju slovenske lokalne pridelave hrane in spodbujanju samooskrbe. Zveza je poudarila pomen spodbud za pridelavo semena in opozorila na številne izzive, ki vplivajo na razvoj semenarstva v Sloveniji. A. J.

 

ZELENJAVNA VERIGA Z NOVIM VODSTVOM

E-pošta Natisni

Konec marca 2018 so se v Ljubljani sestali partnerji zelenjavne verige in za obdobje 2018–2020 za predsednika odbora imenovali Branka Majeriča in za podpredsednico Patricijo Pirnat. Govorili so tudi o aktualni problematiki na področju zelenjave, izrazili skrb zaradi določb o spremembah Zakona o kmetijstvu, ki uvaja odkup samo na podlagi pogodbe, ter pozvali Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja k tolmačenju obvestila o proizvodno vezanih plačilih, ki so ga prejeli pridelovalci zelenjave. M. A.

 

DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ NA PTUJU

E-pošta Natisni

Med 18. in 20. majem 2018 je v minoritskem samostanu na Ptuju potekala tradicionalna 29. Državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, ki jo organizirajo Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije z lokalnimi zavodi, Mestna občina Ptuj in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zbrane je na otvoritvi nagovoril tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je poudaril pomen dobrot s kmetij in lokalno pridelane hrane za potrošnike ter za ohranjanje poseljenega in obdelanega podeželja. Na letošnje ocenjevanje so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile več kot 1070 izdelkov iz 15 skupin. Poleg razstave je potekal bogat kulturni, sejemski in strokovni program.
A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij