BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zanimivosti

LICITACIJA VREDNEJŠIH SORTIMENTOV V SLOVENIJI

E-pošta Natisni

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata že dvanajsto licitacijo vrednejšega lesa, ki bo tudi tokrat potekala v Slovenj Gradcu. V novembru in decembru 2017 so že potekali ogledi primernih sortimentov in posek. V prvi polovici januarja 2018 bodo hlode pripeljali na prostor licitacije, od 24. januarja do 5. februarja 2018 pa si bodo hlode lahko ogledali kupci. Odpiranje ponudb bo 5. februarja 2018 ob 10. uri. Paradni drevesni vrsti sta hrast in gorski javor le vrhunske kakovosti. Kupci povprašujejo pa orehu in sadnih drevesnih vrstah, predvsem slivi in jablani, zanimive so tudi redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa, dobro se prodajata še smreka in macesen. Dražba se bo zaključila 14. februarja 2018 z dnevom odprtih vrat. Od 10. do 16. ure si boste lahko hlode s podatki o doseženih cenah ogledali vsi, ki vas to zanima. Sprehod med ponujenimi hlodi je zanimiv in zelo poučen, saj je na enem mestu zbran najkakovostnejši in najdražji les, ki ga ustvarijo slovenski gozdovi.
B. J.

 

ZAMENJAJTE KURILNO NAPRAVO ZA BOLJŠI ZRAK

E-pošta Natisni

Ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da bo kakovost zraka boljša, če poskrbimo za redno vzdrževanje kurilnih naprav, zamenjavo starih kurilnih naprav ter pri ogrevanju z lesom zagotovimo primerno suho gorivo in pravilno rabo peči.


Za zmanjšanje čezmerne onesnaženosti zraka, večjo rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost v stanovanjskih stavbah je Eko sklad konec leta 2017 objavil več javnih pozivov za fizične osebe. Eko sklad med drugim omogoča nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka. Nepovratne finančne spodbude pa so na voljo tudi občanom na celotnem območju Republike Slovenije za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb. Več na https://www.ekosklad.si/.
B. J.

 

NOVI SPLETNI STRANI WWW.PREHRANA.SI IN WWW.NASASUPERHRANA.SI

E-pošta Natisni

V poplavi različnih informacij in nasvetov o hrani in prehrani, ki so si včasih nasprotujoči ali celo zavajajoči, je težko izbrati, kateremu spletnemu viru zaupati. Verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja hrane in prehrane objavljata nacionalni spletni strani www.prehrana.si in www.nasasuperhrana.si.
Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, ki je nastal v okviru izvajanja ukrepa vzpostavitve spletnega mesta za zagotavljanje strokovnih in razumljivih informacij s področja prehrane, predvidenega v Resoluciji o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Izvajalca programa sta Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), sofinanciranje pa je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa za izvajanje programov varovanja in krepitve zdravja. Na voljo so prehranska priporočila, podatki o hranilni sestavi živil s poudarkom na sezonsko dostopnih živilih, novice s področja prehrane, podatki o varnem rokovanju z živili, izsledki novih raziskav, pojasnili pa bodo tudi različne mite o prehrani. Prehranske nasvete so pripravili za različne skupine, kot so nosečnice, otroci, mladostniki, vegani, vegetarijanci, pripravljajo še nasvete za starejše, športnike in skupine s posebnimi prehranskimi potrebami. Vsebine pripravljajo slovenski neodvisni prehranski strokovnjaki z različnih institucij oziroma jih povzemajo po verodostojnih virih. Portal ne ponuja storitev oglaševanja in komercialnega obveščanja. Nacionalni projekt »Naša super hrana« pa je skupni projekt države in kmetijskih sektorjev, ki so vstopili v promocijo. Spletna stran www.nasasuperhrana.si je namenjena promociji lokalno pridelane in predelane hrane. Na njej najdete informacije o lokalni hrani, prehranske nasvete, sheme kakovosti, informacije o lokalnih proizvajalcih in še mnogo več. B. J.

 

KREKOVO LETO 2017

E-pošta Natisni

Leto 2017 je bilo razglašeno za Krekovo leto, saj smo v letu 2017 praznovali 100-letnico smrti dr. Janeza Evangelista Kreka, slovenskega pisatelja, duhovnika, socialnega delavca, politika in zadružnika. Dr. Janez E. Krek, ki je bil rojen 27. novembra 1865 pri Sv. Gregorju nad Sodražico, je opravil veliko delo pri organiziranju slovenskega zadružništva. Ne samo, da je v svojih številnih spisih analiziral gospodarska in socialna vprašanja svojega časa in opozoril na možnosti zadružništva za gospodarski, socialni in politični napredek po načelu samopomoči, te možnosti je tudi udejanjal v praksi: s pobudami, nasveti, govori, predavanji in članki pri ustanavljanju raznovrstnih krajevnih zadrug, z večletnim vodenjem zadružne zveze, s pobudo za ustanovitev prve zadružne šole in prizadevanji za združevanje razcepljenega zadružništva. Po njegovi zaslugi je zadružništvo na Slovenskem preraslo v množično gibanje. Od njegovih pisnih del so še danes znane Črne bukve kmečkega stanu, kjer je Krek analiziral stanje kmetijstva v svetu in ga primerjal s tistim na Slovenskem ter zapisal Socialni načrt slovenskih delavskih stanov. B. J.

 

OBHODI KURENTOV VPISANI NA SEZNAM UNESCO

E-pošta Natisni

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na svojem letnem zasedanju, ki je potekal v Južni Koreji v začetku decembra 2017, sprejel odločitev o vpisu obhodov kurentov na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Obhodi kurentov spadajo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji, kurent pa je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik, ki se dokumentirano pojavlja vsaj že od leta 1880. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo ter prinaša srečo in zadovoljstvo, je tudi eden od simbolov slovenske identitete. Obhodi kurentov so po Škofjeloškem pasijonu druga enota slovenske nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na Reprezentativni seznam. Povzela B. J.

 

MLADA KMETICA IN MLADI GOSPODAR LETA 2017

E-pošta Natisni

Septembra 2017 je v Gorjah na Gorenjskem že šestnajstič potekal izbor Mlada kmetica in mladi gospodar leta 2017, ki ga je organiziralo podjetje ČZD Kmečki glas v sodelovanju z Občino Gorje, Občino Bled in Društvom žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje. Na tekmovanju se je pomerilo deset mladih kmetic in šest mladih gospodarjev. Naziv mladi gospodar leta 2017 si je priboril Jakob Dolinar iz Stare Oselice, naziv mlade kmetice leta 2017 pa je osvojila Tatjana Ladinek iz Breznice pri Prevaljah. A. J.


 

4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT

E-pošta Natisni

4. Slovenski podeželski parlament, ki je bil posvečen iskanju sožitja med podeželjem in kmetijstvom v luči prihajajočih sprememb skupne kmetijske politike po letu 2020, se je odvijal septembra 2017 v Novem mestu. Okoli 200 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti, je ob prisotnosti udeležencev iz drugih evropskih držav razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja. Prisluhnili so uglednim gostom in poglabljali znanje na desetih tematskih delavnicah. V okviru podeželskega parlamenta je potekala tudi delavnica na temo zadružništva, kjer smo skupaj z udeleženci iskali odgovore na ključne izzive zadružništva v prihodnje, zlasti v smeri iskanja ukrepov, ki bodo spodbudili razvoj zadrug ter zagotavljali čim boljše storitve za člane in trajno konkurenčnost tudi v prihodnji politiki razvoja podeželja in drugih politikah. Več o dogodku na www.program-podezelja.si. A. J.

 

MATHIA DE LUCA, NOV PROIZVOD IZ VINSKE KLETI METLIKA

E-pošta Natisni

V Vinski kleti Metlika so ob zaključku uspešnega leta 2017 svečano predstavili nov proizvod, ki je luč sveta ugledal pod imenom Mathia de Luca. Gre za stari vinjak Mathia de Luca z oznako VSOP, ki je rezultat dolgotrajnega dela strokovnjakov in zaposlenih Vinske kleti Metlika. Najboljše vino iz izbranega grozdja, skrbno izpeljana destilacija v kolonskem kotlu in pet let zorenja v 225-litrskih barikih odražajo eleganco in prefinjenost tega žlahtnega vinskega destilata. Na dogodku ob prvi predstavitvi vinjaka je o zgodovini vinogradništva na Metliškem govoril zgodovinar Janez Weiss, ki je med brskanjem po arhivih postal pozoren prav na Mathio De Luco.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij