Predstavljamo

ŽIVAHNE PRAZNIČNE BARVE LONČNIC

E-pošta Natisni

Sobne lončnice nam krasijo dom vse leto. V decembru pa so nekatere še posebej priljubljene, saj poleg zelenja ponujajo tudi čudovite, praznične barve svojih cvetov in plodov. Božično zvezdo vsi poznamo in gotovo že stoji na izbrani polici. Kaj pa, če si letos omislimo še kaj novega?

Amarilis

Mogočen cvet amarilisa bo praznične dni dodatno polepšal, še posebej, če ga bomo vzgojili sami. Za sajenje izberemo humozno zračno prst, čebulico pa posadimo tako, da je kar polovica gleda ven. Lonček zato ne sme biti prevelik, najbolje je, če med čebulico in robom lončka ostaneta le kakšna dva centimetra prostora. Amarilis nato postavimo v temo in ga občasno zalivamo. Ko cvetno steblo požene 6 do 8 cm v višino, ga postopoma prestavljamo na svetlejše mesto, pri velikosti 10 cm pa rastlina potrebuje že veliko svetlobe. Rastlino med cvetenjem prestavimo v prostor s temperaturo 15 do 18 °C.

Več ...
 

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE MEDVODE

E-pošta Natisni

Kmetijsko zadrugo Medvode so ustanovili kmetje z območja Medvod že leta 1947, da bi svoje izdelke lahko lažje in ugodneje prodali ter za svojo proizvodnjo ugodneje kupovali repromaterial. Skozi zgodovino je zadruga doživljala vrsto preoblikovanj, vendar je svojo dejavnost ohranila vse do danes. Ima 250 članov in zaposljuje 28 ljudi. Letno ustvari več kot 11 milijonov evrov prihodkov. Glavnino prihodkov v zadrugi predstavljata odkup mleka, živine in poljščin ter oskrba kmetov s kmetijskim repromaterialom, kot so mineralna gnojila, semena, krmila, sredstva za varstvo rastlin. Zadruga upravlja s štirimi obnovljenimi prodajalnami v Medvodah, Vodicah, Šentvidu in Dobrunjah, v katerih skrbi za oskrbo svojih članov, kmetovalcev in vrtičkarjev ter podeželanov. V prodajalnah zadruge imajo kotičke, kjer ponujajo dobrote s kmetij lokalnih pridelovalcev.

Več ...
 

70 LET ZADRUGE VINAKRAS SEŽANA

E-pošta Natisni

Kras – prostor, ki so ga s trdim delom oblikovali že naši predniki. Območje, kjer je večstoletna dediščina vinogradništva in vinarstva zapisana v vsakem koščku zemlje. Prvi zametki kmetijske zadruge Vinakras Sežana segajo že v leto 1861, ko je bila v Sežani zgrajena velika velbana klet iz klesanega kamna za potrebe furmanskega gostinstva. Vse od leta 1947 s ponosom in tradicijo v kleti Vinakras Sežana pridelujejo vina vrhunske kakovosti. V preteklosti in danes je zadruga nosilka kmetijske dejavnosti na celotnem kraško-brkinskem območju. Prav zadrugi gre zasluga, da se je vinogradništvo na Krasu ohranilo v tolikšni meri vse do danes.

Več ...
 

60 LET VINSKE KLETI GORIŠKA BRDA

E-pošta Natisni

Vinska klet Goriška Brda je vse od ustanovitve leta 1957 dalje nosilka vinogradništva in vinarstva v Brdih. Njene korenine segajo vse do rimskih časov. Do konca druge svetovne vojne, ko je med briške griče zarezala meja in deželo razdelila med tedanjo Jugoslavijo in Italijo, se je tu ohranil svojevrsten fevdalni sistem, imenovan kolonat. Kmetje so obdelovali majhne površine, vino so pridelovali v kleteh 17 gradov, ki so bili v lasti tujega plemstva. Danes zadruga združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že 60 let soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva. Poslanstvo Kleti Brda je, da v vinu izrazi edinstvenost teritorija Goriških Brd ter z uspešnim trženjem prispeva k razvoju območja, dobrobiti ljudi in ohranjanju kulturne krajine. Glavno vodilo pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave in njenih ciklov, saj se kakovost rodi v vinogradu.

Več ...
 

OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Pester in kakovosten izbor ozimnih žit boste tudi letos našli v ponudbi Semenarne Ljubljana, njeni strokovnjaki pa vam bodo svetovali pri izbiri primernega semena. V nadaljevanju opisujemo le nekatere sorte s posebnimi značilnostmi. Popolno ponudbo ozimnih žit si oglejte na spletni strani Semenarne Ljubljana in v katalogu ozimnih žit 2017.
Setev strnih žit se začne s setvijo rži in ječmena. Na tem mestu bi izpostavili novost med ječmeni, sorto dvovrstnega ječmena CONCORDIA. Sorta je absolutna zmagovalka po doseganju najvišjih pridelkov zrnja. Svoj enormen genetski potencial je dokazala v mikro in makro preizkušanju tako v letu 2016 kakor tudi v letu 2017. Ko se zaključuje optimalni čas setve ječmena, se začne optimalni rok za setev pšenice. Tu bi poudarili že preizkušene visokoproduktivne sorte pšenice ILLICO, MOISSON, FARMEUR. Vse te sorte imajo hiter mladostni razvoj in zelo dobro odzivnost na dodani mineralni dušik. So intenzivne sorte, ki ob ustrezni agrotehniki praviloma dosegajo krušno kakovost. Za pridelovalce, ki želijo pridelati pšenico najvišje kakovosti, sta tu sorti OLIMPIJA in VALBONA, ki izstopata po izjemno visoki vsebnosti surovih beljakovin in visoki sedimentacijski vrednosti. Obe sta zgodnejši sorti, ki sta primerni tudi za setev na lažjih tipih tal. Za doseganje dobrih rezultatov priporočamo, da se setev omenjenih sort opravi že v začetku oktobra. Za pridelavo energetske krme v neugodnih pridelovalnih razmerah (pozne setve, kisla tla, prisilna zrelost) pa priporočamo setev tritikale. Zelo prilagodljiva glede na datum setve je tritikala RAGTAC, saj jo lahko sejemo od začetka oktobra pa vse do sredine novembra. Govorimo o srednje zgodnji sorti, ki doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Sejemo jo lahko na vseh tipih tal.

Fotografije arhiv Semenarna Ljubljana

Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij