Predstavljamo

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE SLOVENSKE KONJICE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Slovenske Konjice je bila ustanovljena leta 1948. Delovala je na ožjem območju Konjic, pozneje pa so se ji priključile še številne okoliške zadruge iz Loč, Zreč, Vitanja in tudi državno posestvo.

V svoji sestavi je zadruga imela lastno proizvodnjo, kooperacijo s trgovinami in hranilno-kreditno službo. Upravljala je 700 ha zemljišč, od tega 100 ha vinogradov, 150 ha sadovnjakov, ostalo pa so bile njive in travniki. Leta 1990 se je iz zadruge izločila lastna proizvodnja, v katero je zadruga vsa leta veliko vlagala.

Anton Kuzman, direktor zadruge, pravi: »Danes se Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice ukvarja z odkupom mleka, živine in lesa. Letno odkupimo več kakor 9 milijonov litrov mleka, ki ga v celoti prodamo v mlekarno Celeia, kjer imamo lastniški delež. Odkupimo več kakor 2.000 glav živali, največ mladih pitanih goved. Zadruga ima tudi pet trgovin s tehničnim in kmetijskim blagom ter tri bifeje. Je pomembna lastnica Mlekarne Celeia v Arji vasi. V zadrugo je včlanjenih 284 članov in zaposluje 50 delavcev. V zadnjem desetletju ji je uspelo zgraditi tri nove sodobne trgovine. Zadruga letno ustvari skoraj 11 milijonov evrov prihodkov in posluje uspešno.«

 

Več ...
 

70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE M SORA ŽIRI

E-pošta Natisni

Začetki zadružništva na Žirovskem segajo že v leto 1895, ko je bila ustanovljena prva konzumna zadruga, prelomnico pa predstavlja 19. marec 1948, ko je bila ustanovljena Kmetijsko nabavno prodajna zadruga Žiri.

S prizadevnostjo in zadružno zavestjo članov in zaposlenih se je zadruga iz leta v leto krepila in se razvijala, pri tem pa doživljala raznovrstne organizacijske spremembe. Ena takšnih je bila združitev zadruge v SOZD Mercator Ljubljana v letu 1980, ki je zadrugo ohranil kot enovito organizacijo z vsemi dejavnostmi. Pomembna sprememba se je zgodila s pripojitvijo Mizarskega podjetja Žiri leta 1984, s katero se je povečala poslovna moč zadruge, bistveno razširil promet, predvsem pa je bila zagotovljena celotna reprodukcijska veriga: od lastne lesne surovine v zadružnih gozdovih preko primarne predelave na žagi do finalne proizvodnje v enoti Mizarstvo.

Več ...
 

70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE IDRIJA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Idrija je bila ustanovljena 12. decembra 1948 in je štela 20 članov. Skozi zgodovino se je zadruga večkrat združevala in statusno preoblikovala ter krepila svoje članstvo. Leta 1992 se je preoblikovala v Kmetijsko-gozdarsko zadrugo Idrija, ki danes pokriva področje občin Idrija in Cerkna. V zadrugo je včlanjenih 116 kmetov, ki se večinoma ukvarjajo z živinorejo – proizvodnjo mleka in mesa.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij