30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

KOROŠKA ZADRUGA RAZVIJA PROJEKT »OKUSI KOROŠKEGA PODEŽELJA«

E-pošta Natisni

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec, ki bo letos praznovala 70-letnico organiziranega zadružništva na Koroškem, povezuje 996 kmetov in posluje v treh dolinah, to je v Mislinjski, Dravski in Mežiški dolini, ter v okviru 12 občin na Koroškem. Zadruga iz leta v leto povečuje odkup mleka, živine in lesa ter skrbi za oskrbo kmetov in podeželskega prebivalstva v manjših zaselkih z živili in tehničnim blagom. V sodelovanju s 16 partnerskimi kmetijami v okviru projekta, ki so ga poimenovali »Okusi koroškega podeželja«, širi ponudbo lokalnih izdelkov na policah zadružnih trgovin, prav tako pa želi z lokalno ponudbo živil aktivneje vstopiti v javne zavode in obrate javne prehrane.
B. J.

 

NA TRGU VSE PREPOZNAVNEJŠI SLOGINI ZNAMKI POLONCA IN SLOGINA ŠPAJZA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja v zadnjih letih močno povečuje odkup vseh vrst zelenjave, ki se prideluje na slovenski zemlji. Zadruga razvija in uspešno trži dve lastni blagovni znamki. Pod blagovno znamko »Polonca« trži slovenski krompir, ki ga odkupuje od kmetijskih pridelovalcev na območju celotne Gorenjske in Prekmurja. Krompir skladišči, sortira in pakira v skladišču v Kranju in ga pakiranega vse leto dostavlja v trgovske centre po celotni Sloveniji. Nabor izdelkov blagovne znamke Polonca želi razširiti najprej s ponudbo slovenskega česna in čebule, pozneje pa še z drugo gomoljasto zelenjavo. Slogina špajza je blagovna znamka domačega kotička. Vključuje živila in izdelke slovenskega porekla, ki jih zadruga odkupuje od lokalnih kmetov in ponudnikov ter jih ponuja v svojih trgovinah. Več o ponudbi zadruge si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.sloga.si, o novostih pa vas obveščajo tudi na svojih Facebookovih straneh: https://www.facebook.com/kgzsloga/ in https://www.facebook.com/slogaspajza/.
B. J.

 

VINSKO KLET KRŠKO OBISKAL BARON MOSCON

E-pošta Natisni

Vinsko klet Krško je februarja 2018 obiskala njegova ekselenca baron Moscon s Sevniškimi graščaki, predstavniki Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti KŠTM Sevnica in drugimi cenjenimi gosti. Obisk je bil namenjen promociji festivala Modra frankinja in absolutnega zmagovalca festivala – Kleti Krško ter predstavitvi novosti tako na festivalu Modre frankinje 2018 kot v Kleti Krško. Člani društva Sevniški graščaki z baronom Mosconom vsako leto obiščejo zmagovalca, da med letom, ko vino še zori v sodih, pregledajo, od kje prihaja najboljše vino, in da se pobliže spoznajo s pridelovalci najboljše frankinje. K. S.

 

 

MLEKARNA PLANIKA INOVATIVNA PRI SPODBUJANJU LOKALNE PRIDELAVE IN PREDELAVE ŽIVIL

E-pošta Natisni

Konec januarja 2018 je pod okriljem Inštituta za nutricionistiko potekala razglasitev najbolj inovativnih živil leta 2018. Posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je prejela zadružna Mlekarna Planika, ki odkupuje in predeluje izključno mleko, pridelano na hribovitih lokalnih območjih. Na ta način pomembno prispeva k obdelanosti kmetijskih zemljišč, ohranjanju panoge in lokalnemu zaposlovanju. Posebno pozornost v mlekarni posvečajo svežemu pasteriziranemu mleku, ki ima zaradi načina proizvodnje značilen poln okus. Na to vplivajo prehrana živali, način vzreje in visokogorski predeli odkupnega območja, kjer se živina v poletnih mesecih pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo. Takšno mleko je tudi odlična surovina za raznolike mlečne izdelke, ki jim z veliko mero inovativnosti dodajajo zanimive lokalne sestavine, so pojasnili razloge o izboru na Inštitutu za nutricionistiko. B. J.

 

ZMAGOVALCI NATEČAJA AGROBIZNIS

E-pošta Natisni

V organizaciji časnika Finance in projekta Agrobiznis je 15. februarja 2018 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala 5. Agrobiznis konferenca. Na konferenci so bili med drugim predstavljeni načrti vlade za razvoj in podporo kmetijski panogi, priložnosti digitalizacije za kmetijstvo, nujnosti prilagajanja na podnebne spremembe. Udeleženci so se seznanili s skrivnostmi uspešne prodaje in izvedeli, kdo je zmagovalec Agrobiznis natečaja. Najpodjetnejša je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najinovativnejše živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru bralcev Financ je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa je bilo podeljeno posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo. A. J.

 

 

ZADRUŽNA KLET VINAKRAS ODPRLA PRVO VINSKO BANKO

E-pošta Natisni

Zadruga Vinakras Sežana je v začetku leta slovesno odprla lastno vinsko banko – prvo vinsko banko na Krasu. Direktor vinske kleti Vinakras Sežana Marjan Colja je ob slovesni otvoritvi povedal: »Idejo za vinsko banko smo dobili od naših obiskovalcev, ki so nas v zadnjem času vedno pogosteje spraševali o možnostih hranjenja vin v naši kleti. Prvi korak do vinske banke je bila prenova arhivskega dela naše vinske kleti, kjer se nahajajo stare betonske vinske cisterne, ki so bile v uporabi do leta 1995, sedaj pa smo eni od starih cistern omogočili ponovno uporabo. Tu po novem domuje 33 skrbno varovanih sefov, ki omogočajo hranjenje okoli 1.400 steklenic izbranega vina. Trenutno imamo oddanih devet sefov, katerih lastniki so občine, poslovni partnerji in ministrstvo za kmetijstvo.« Storitev hrambe vin zadružna klet omogoča vsem, ki si to želijo, pa za to nimajo ustreznih prostorov in znanja. Cena desetletnega najema je simbolična in znaša 600 evrov. Vinakras se z vinsko banko postavlja ob bok drugim svetovno znanim vinskim kletem, ki tako obliko promocije poznajo že desetletja. V zadružni kleti pa napovedujejo, da bodo poleg vinske banke v kratkem odprli mini muzej lokalnih vinskih steklenic s poudarkom na njihovem paradnem vinu teran. Vinakras pa sladokusce navdušuje z novimi čokoladami, in sicer si po novem lahko privoščite čokolado s polnilom terana PTP, čokolado s polnilom teranovega likerja PTP in čokolado s polnilom likerja Vili. B. J.

 

 

DBS MED NAJUGODNEJŠIMI PONUDNIKI POTROŠNIŠKIH KREDITOV

E-pošta Natisni

Zveza potrošnikov Slovenije je februarja 2018 objavila primerjavo potrošniških kreditov, ki jih ponujajo banke v Sloveniji. V njej se je Deželna banka Slovenije uvrstila na prvo mesto kot najugodnejši ponudnik osebnih kreditov, pri katerih skupni stroški za kredit v višini 3.000 EUR, ki ga odplačate v enem letu, znašajo 136 EUR. Med tri najugodnejše ponudnike se je uvrstila tudi v medbančni primerjavi dolgoročnih potrošniških kreditov. Več o primerjavi stroškov omenjenih kreditov si lahko preberete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije ali na www.dbs.si/novice. Tako DBS tudi nadalje sledi svoji dolgoletni usmeritvi ponujanja ugodnih bančnih produktov za najširšo populacijo v tretji najbolj obsežni mreži poslovalnic v Sloveniji.
I. K.

 

KZ PTUJ ODPRL NOV ODKUPNO-PRODAJNI CENTER V GORIŠNICI

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Ptuj je v novembru 2017 zaključila gradnjo novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici. Novo zgrajeni objekt je velik 800 kvadratnih metrov, od tega je polovica objekta namenjena trgovski dejavnosti, ki zajema prodajalno in skladišče kmetijskega repromateriala. Druga polovica novega objekta pa je namenjena odkupu kmetijskih pridelkov, zlasti žitaric. Objekt ima tudi 60-tonsko tehtnico. Ob svečani otvoritvi je Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, povedal: »Kmetijska zadruga Ptuj je zadružna skupina, v katero spadajo Kmetijska zadruga Ptuj, Zadružna oskrba in Oljarna Fram. Zadruga ima 1035 članov in 140 zaposlenih. Skupaj imamo 39 maloprodajnih enot, od tega 28 s kmetijskim repromaterialom in 11 z živili. Celotna investicija gradnje novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici je znašala 800 tisoč evrov in je ena od dvanajstih novo zgrajenih trgovin, ki smo jih zgradili po letu 2000. Na Ptujskem smo tako z večjimi vlaganji v trgovine zaključili, načrtujemo pa obnovo trgovin na ormoškem področju.«
B. J.

 

OTVORITEV KOZOLCA Z LOKALNIMI DOBROTAMI

E-pošta Natisni

Skupno sodelovanje Kmetijske zadruge Rače, Občine Rače - Fram in Mariborske razvojne agencije je obrodilo sadove in nastal je nov lesen kozolec, ki je obložen z dobrotami lokalnih ponudnikov. Kozolec stoji v mesnici Kmetijske zadruge Rače, ki je znana po ponudbi izključno slovenskega mesa in se ponaša z znakom Izbrana kakovost Slovenije za goveje meso. Tri metre dolg kozolec je delo domačina Gregorja Majeriča. Narejen je iz lesa smreke in jelke po tradicionalni metodi brez vijakov. Na policah kozolca so dobrote več kot petnajstih lokalnih pridelovalcev, med drugim med, vina, jabolčni sok, vložena zelenjava, moke, siri in podobno. Slovesno otvoritev sta obeležila Branko Ledinek, župan občine Rače Fram in Ivan Lenart, direktor Kmetijske zadruge Rače. B. J.

 

ZADRUGA TREBNJE PRENOVILA SEDEM TRGOVIN

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Trebnje deluje na območju od Žužemberka preko Trebnjega, Šentruperta, Mirne, Mokronog-Trebelnega in občine Mirne Peči do dela litijske občine, predvsem območja okoli Gabrovke in Dol. Zadruga, v katero je včlanjenih 751 kmetov, ima 184 zaposlenih v 40 enotah. Zadruga je tudi v letu 2017 sledila svojim ciljem skrbnega in odgovornega vlaganja v razvoj in prenovila sedem trgovin. Prenovili so samopostrežno prodajalno v Mokronogu, Šentrupertu, Velikem Gabru, Dobrniču, Žužemberku, na Veliki Loki in v Gabrovki. V trgovinah so v celoti prenovili grafično podobo, razširili ponudbo pekovskega peciva, slaščic ter sadja in zelenjave, s tem pa so se še bolj približali svojim kupcem.
B. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij