30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

STARŠI SMO NAJPOMEMBNEJŠI

E-pošta Natisni

Imate občutek, da se vam kar naprej nekam mudi? Je vaš otrok samo sopotnik v teh dirkah? So vam pomembni samo rezultati vašega otroka v šoli, na to, o čem otrok razmišlja, ima rad, pa pozabljate. Potem je čas, da nekaj spremenite. Da se ustavite. Ne govorimo o urah časa. Govorimo o tem, da ga namesto: »Kako je bilo v šoli?« vprašamo kaj drugega. Recimo: »Kakšen je danes tvoj dan, kako se imaš s prijatelji, če bi lahko izbiral, kako bi danes v najbolj norih sanjah preživel dan?« To so vprašanja, ki v odnosu pletejo stik, dajejo otroku sporočilo, mar jim je zame. Pomembno je, da smo pozorni, prisotni, ko se pogovarjamo z otrokom, da imamo z njim očesni stik, da ga zares poslušamo. Pritisk, ki smo ga ustvarili odrasli, otroci doživljajo, kot da ni nikoli dovolj, nikoli dovolj dobro. Njihov občutek je, da so za starše vredni toliko, kot imajo visoke ocene. Tega pa ne želimo. Želimo, da se naš otrok z nami počuti varno.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

MATERINA DUŠICA IN TIMIJAN

E-pošta Natisni

V naravi rastoča materina dušica (Thymus serpylum) in njena vrtna različica – timijan (Thymus vulgaris) imata podobne učinkovine in spadata med najmočnejše naravne antiseptike in antibiotike. V srednjem veku in v obdobju starih Grkov je bila materina dušica simbol poguma in moči. Uporabljali so jo za zaščito pred kugo. Nekdaj so jo uporabljali predvsem pri lajšanju težav z dihali, pri revmatizmu, za zdravljenje alkoholizma, pri glavobolu ter za lajšanje in pospeševanje poroda. S tinkturo so masirali mlado živino, ki je zaostala v razvoju. Je koristna paša čebelam, ker jih varuje pred bakterijskimi boleznimi.
Materina dušica pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti in bakterijskih obolenjih pljuč ter črevesja. Znanstvene raziskave potrjujejo njeno učinkovitost pri preprečevanju rakavih obolenj, tumorjev, levkemije, ateroskleroze, kandidoze. Varuje srce in znižuje krvni tlak. Čaj materine dušice pomirja in krepi živce, pospešuje potenje in prebavo, sprošča krče ter pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Nečisto kožo umivamo s čajem, spiramo mastne lase in če imamo prhljaj. Kopel z materino dušico je učinkovita tudi pri oslabelih in revmatičnih ljudeh, sprošča in pomiri živce ter uspava. Za lajšanje bolečin pri revmatizmu, protinu, multipli sklerozi, zvinih in nategnjenih mišicah boleče mesto masiramo z materino dušico, namočeno v olju. Tinktura (alkoholni izvleček) je učinkovita pri parodontozi, vnetju dlesni, zadahu in zobobolu.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

NAPAKA JE ZLATA VREDNA

E-pošta Natisni

Napaka je izkušnja, ki je ne želimo ponoviti. Zakaj? Ker smo se iz nje naučili, da ni bilo prijetno in da smo porabili veliko energije in časa za njen popravek. Starši, ki stalno preprečujejo, da bi otrok naredil napako, oropajo otroka te izkušnje. Poleg vsega je napaka temeljni gradnik samozavesti pri človeku. Prvi korak pri tem, ko naredimo napako, je, da najprej sledi neprijeten občutek, ki vodi k dejstvu, da moramo prevzeti odgovornost (učenje odgovornosti), se soočiti s tem, da smo ga polomili, in priznati sebi in drugim: »Polomil sem ga.« Drugi korak je, da otroka vprašamo: »Kako boš to popravil?« Tretji korak je, da otrok napako popravi. Ta korak spremlja zavedanje: »Zmorem.« Ko je napaka popravljena, otrok ve, da zmore, da se velja potruditi, da je uspešen. Vse to pa so občutki, ki so temelj, na katerem zraste samozavest.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij