PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

NOVO ŠOLSKO LETO …

E-pošta Natisni

Dragi starši, si bo kdo od vas oddahnil, ker se bo začel pouk in s tem ustaljeni red in občutek, da vsaj polovico dneva veste, da je vaš otrok v varnem okolju? V tem pogledu je šola zares zlata vredna. Omenila pa bi rada eno izjemno škodljivo stvar, ki jo prinese šola oziroma pouk. To je, da obveznosti, ki jih ima otrok, starši opravljamo namesto njega oziroma zanj. Ker ima ubogi revež že tako ali tako preveč vsega. Otrok se mora z izzivi, ki jih prinaša šola, naučiti soočati sam. S tem pridobiva izkušnje, ki so prijetne (če se učim, znam in dobim dobro oceno, potem v sebi občutim zadovoljstvo). Seveda pa pridobiva tudi izkušnje, ki so neprijetne. Ravno neprijetne izkušnje so tiste, iz katerih se otrok nauči, kaj ni dobro, da počne. Ni dobro, da se ne pripravim, da se ne učim, ker potem ne znam, posledica je slaba ocena. To je izkušnja. Če mu mi za mizo govorimo, moraš se učiti, da ne boš dobil slabe ocene, otrok ne posluša, ne verjame. Ko to izkusi na lastni koži, za vedno ve, kaj se lahko zgodi, če ne dela.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

BAZILIKA POŽIVLJA TELO IN DUHA

E-pošta Natisni

Bazilika je od nekdaj veljala za kraljico med rastlinami in zdravilnimi zelišči. Skupaj z vrtnico sodi med rastline z najvišjo vibracijo oziroma zdravilno močjo. Pradomovina bazilike je Indija. Arheologi so jo našli v egipčanskih grobnicah izpred 3500 let pred našim štetjem. V Indiji so jo posvetili najvišjim bogovom. V antiki je bazilika veljala za kraljevo zelišče in so jo uporabljali kot zaščito pred zli duhovi. Bazilika je bila zelo priljubljena začimba tudi že v času starih Rimljanov. Njeno ime izhaja iz starogrške besede basileus, ki pomeni kralj. Zato ni naključje, da so pomembne sakralne objekte poimenovali ravno »bazilike«.


V ljudski medicini bazilika velja za odlično zdravilo zoper astmo, pljučna obolenja, tuberkulozo in vnetje ledvic. Bazilika ima vrsto ugodnih učinkov na zdravje. Zdravilni so cvetoča zel, listi in seme. Sveža bazilika vsebuje obilo eteričnih olj, ki se s sušenjem precej izgubijo. Vsebuje mineralne snovi, ki v telesu delujejo bazično. Že njen vonj poživlja telo in spodbuja koncentracijo, pomaga pa tudi pri depresiji. Poleg tega bazilika deluje protivnetno, lajša težave celotnega prebavnega trakta in živčne težave, izboljšuje krvno sliko, uravnava krvni sladkor in tlak ter ščiti oči. Zlasti ugodno deluje na prebavo hrane in spodbuja delovanje želodca, saj krepi tek, spodbuja praznjenje črevesja, preprečuje črevesne krče in pozitivno vpliva na ravnovesje črevesne mikroflore. Čaj pomaga pri paradontozi in sveže iztisnjen sok pri vnetju ušes.


Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

DOBER DAN, HVALA IN NASVIDENJE, PA OPROSTITE SEVEDA

E-pošta Natisni

Velikokrat se pritožujemo, kakšna je mladina. Da ne pozdravlja, da je nevljudna, odtujena. Vzela sem si čas in naredila test. Dva dni med tednom, med tretjo in peto uro popoldne, sem šla na sprehod. Prvi dan sem samo hodila, nisem se ozirala naokoli in pozdravljala. Tudi mene ni pozdravil noben odrasel, a me je pozdravilo pet otrok, za katere sem ocenila, da so stari med 9 in 12 let. Drugi dan sem šla na sprehod in sem pozdravila vse, ki sem jih srečala. Otroke in odrasle. Srečala sem veliko otrok, vsaj sto, jih pozdravila in VSI so mi odzdravili. Tudi najstniki. Srečala sem tudi vsaj sto odraslih in starejših. Odzdravilo jih je šest in vsi so bili starejši od 55 let. Kaj nam sporoča takle preprost test? Pritožujemo se nad lastnim vedenjem. Otroci se od nas učijo, otroci nas gledajo. To pomeni, da so vljudni ravno toliko, kot smo vljudni mi, in tudi vzgojeni so tako. Bodimo lep zgled in od jutri naprej z nasmehom pozdravimo mimoidoče.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij