30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

NAPAKA JE ZLATA VREDNA

E-pošta Natisni

Napaka je izkušnja, ki je ne želimo ponoviti. Zakaj? Ker smo se iz nje naučili, da ni bilo prijetno in da smo porabili veliko energije in časa za njen popravek. Starši, ki stalno preprečujejo, da bi otrok naredil napako, oropajo otroka te izkušnje. Poleg vsega je napaka temeljni gradnik samozavesti pri človeku. Prvi korak pri tem, ko naredimo napako, je, da najprej sledi neprijeten občutek, ki vodi k dejstvu, da moramo prevzeti odgovornost (učenje odgovornosti), se soočiti s tem, da smo ga polomili, in priznati sebi in drugim: »Polomil sem ga.« Drugi korak je, da otroka vprašamo: »Kako boš to popravil?« Tretji korak je, da otrok napako popravi. Ta korak spremlja zavedanje: »Zmorem.« Ko je napaka popravljena, otrok ve, da zmore, da se velja potruditi, da je uspešen. Vse to pa so občutki, ki so temelj, na katerem zraste samozavest.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

POST ZA PRENOVO TELESA IN DUHA

E-pošta Natisni

V vseh kulturah ima post dolgo tradicijo. Veliki modreci so vedeli, da je preobilna prehrana poglavitni vzrok bolezni. Post so poznali že stari Egipčani in Grki. Danes pa je ugoden vpliv posta na zdravje, tako v preventivnem pomenu kot v kurativnem, znanstveno utemeljen. Dr. Jošinori Ohsumi je za znanstveno utemeljitev temeljnega principa posta, avtofagijo, v letu 2016 prejel Nobelovo nagrado za medicino. V Evropi in Ameriki so številne klinike, kjer lahko pod strokovnim nadzorom izvajamo terapevtski post. Tudi v Sloveniji imamo nekaj priznanih institucij, kjer lahko opravimo post pod strokovnim vodstvom ali se temeljito podučimo o njem. Post naj bo prilagojen posamezniku in njegovemu psihofizičnemu stanju. Post ni stradanje, ampak prostovoljno odrekanje določeni hrani in razvadam, da bi obnovili procese samozdravljenja telesa in duha. Poznamo več vrst posta: post ob vodi, post s čaji ter zelenjavnimi in sadnimi sokovi, post ob sadju in zelenjavi ali pa samo izločimo manj zdravo hrano in razvade. Traja lahko od nekaj dni do nekaj tednov. Zlasti strožje oblike dalj časa trajajočega posta se ne lotimo sami. Izvajati ga moramo pod strokovnim in zdravniškim nadzorom ter se predhodno temeljito podučiti, sicer si lahko povzročimo več škode kot koristi. Med postom moramo zlasti paziti, da pijemo dovolj tekočine. Po zaključenem postu se potrudimo živeti bolj zdravo, da ohranimo povrnjeno dobro počutje, sicer se nam bodo težave kaj kmalu povrnile.

Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

OTROKOVA ČUSTVA IN DEJANJA

E-pošta Natisni

Naši otroci so velikokrat jezni, trmasti, razdraženi, jokajo. Velikokrat to počnejo v javnosti, kjer nam je neprijetno in ne vemo, kako naj se odzovemo, da ne bomo pridobili še več pozornosti.


Seveda s tem, ko je nas sram za otrokova dejanja, njega ni treba biti sram. Otrok tukaj pridobiva moč in izkušnjo, kaj mora narediti naslednjič, da bomo »zmrznili« mi kot starši. Kaj storiti, ko otrok naredi sceno? Najprej moramo ločiti čustva od vedenja. Torej, otrok nekaj občuti in se na to odzove. Otrok mora dobiti sporočilo, da je to, kar čuti, OK. Da ni z njim nič narobe. To naredimo s stavkom: »Vidim, da si jezen, to lahko razumem, tudi jaz bi bila jezna (ali žalostna ali razočarana …), če bi morala sredi igre spat.« Počakamo, da se otrok umiri, in šele potem komentiramo njegovo vedenje. Nihče, niti odrasli, ne more funkcionirati, dokler se ne pomiri. Otroka pa najhitreje pomirimo, če razumemo njegova čustva – z empatijo. (Enako je pri odraslih.) Ko se pomiri, mu povemo, da lahko razumemo jezo, ampak tega, da je brcal, pa ne dopuščamo (otroka naučimo, kako prepoznati in kontrolirati svoja čustva). Nato mu povemo, kaj se bo zgodilo naslednjič: »Lahko se pogovarjava o tem, kaj boš naredil naslednjič, ko boš jezen, in izbereva način, kjer ne boš delal škode.« Pomembno je, da otroka naučimo zavedanja čustev in njegovih vedenj, saj lahko, če ga tega ne naučimo, stopnjuje svoje odzive v nasilne. Te pa je zelo težko zaustaviti.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij